Verteller Rudolf Roos

Over Verteller Rudolf Roos: achtergrondverhaal, specialisatie, aankomende activiteiten, recent werk, opdrachtgevers.

Van Verhalen…

Eens in de twee weken reed een grote bus het kleine Zeeuwse dorpje binnen waar ik opgroeide.

Aan de buitenkant van de bus kon je het niet meteen zien, maar binnenin die bus… bestonden hele werelden! Boeken én boeken vol verhalen én verhalen.

Of het nu vroor, regende of zo warm was dat de mussen van de hitte van het dak vielen: ik ging naar de Bibliobus.

… naar Optredens …

Daar stond ik dan. Met knikkende knieën en klotsende oksels. De PABO afgerond en nu een proefles geven voor mijn eerste baan. Achterin de klas zaten de twee directeuren met pen en papier in de aanslag.

Ik keek de klas rond. En toen begon ik een verhaal te vertellen. Langzaam zag ik de kinderen ontspannen en langzaam zakte mijn eigen nervositeit. Met open ogen en monden gingen ze mee in het verhaal.

Halverwege in het verhaal zag ik achterin de klas beweging. De twee directeuren keken elkaar aan en knikten. Met veel plezier ging ik als meester aan de slag.

Na een paar jaar begon ik parttime als leerkracht te werken omdat ik iets ontdekte wat me nog meer inspireerde: spreken en verhalen vertellen. Ik volgde de 3-jarige leerroute ‘Vertellen voor een Groot Publiek‘ bij de Vertelacademie en was één van de eerste drie mensen in Nederland die dit programma met succes afrondde. En daarna vertelde ik en vertelde ik: uren maken en leren door ervaring. Natuurlijk door heel Nederland, maar ook op festivals in Duitsland en Frankrijk.

Ik genoot ervan als mijn verhalen mensen raakten. In 2012 won ik na diverse wedstrijden de titel ‘Nederlands Kampioen Speechen’. Begin 2014 won ik in een landelijke wedstrijd de titel van ‘Jonge Verteller van het Jaar’ (18-35 jaar).

… en een Vonk die overspringt

Wat ik leerde, gaf ik door: dat kon ik niet laten. Want wat is er mooier dan ergens enthousiast over zijn en dan anderen inspireren? Ik schreef artikelen, gaf workshops en verzorgde trainingen in het vertellen van verhalen. In 2014 werd ik één van de docenten bij de Vertelacademie.

En nu…

Na zo’n 7 jaar parttime als verteller gewerkt te hebben, ben ik het vanaf 2015 fulltime. Dat is prettig, want nu kan ik al mijn energie gebruiken voor het voorbereiden en vertellen van verhalen en het lesgeven daarin. Ook merk ik dat een full time professional op een andere manier in zijn vak staat dan iemand die partime werkt of het ‘erbij doet’.

Specialisatie: Onderwijs

Binnen het Nederlandse werkveld ben ik een expert op het gebied van verhalen vertellen in het (basis)onderwijs. Dat is zichtbaar in de artikelen op deze website en bijvoorbeeld in mijn portfolio. Maar het is vooral zichtbaar in mijn agenda: ik treed door het jaar heen veel op op tientallen scholen voor leerlingen van 4-12 jaar, geef workshops en train leerkrachten.

Daarnaast zijn mijn opdrachtgevers en opdrachten heel divers. Het varieert van meerdaagse trainingen tot verhalen rond een kampvuur bij een feestelijke borrel. Van optredens in kastelen, theaters en schaapskooien tot kantoren, teamkamers en conferentiezalen.

Neem vooral contact op als u wilt weten of ik iets voor u kan betekenen. Vaak kan ik dat. Maar zo niet, dan geef ik dat eerlijk aan en verwijs u door naar een collega waarvan ik denk dat die u meer te bieden heeft.

U kunt hier mijn contactgegevens vinden.

Verteller Rudolf Roos komt eraan…

  • augustus 2020: 4-daagse Zomercursus Verhalen Vertellen, Middelburg (Vertelacademie)
  • oktober 2020: Tour ‘Kinderboekenweek met de Verhalenverteller’
  • november 2020: 3-daagse Specialisatie Workshop ‘Verhalen vertellen voor én met Kinderen’ (Vertelacademie)
  • december 2020: Tour ‘Kerst met de Verhalenverteller’

Recent werk verteller Rudolf Roos

Mei 2020: Het Verhalenpakket

Verhalen om te Vertellen aan Kinderen

Bij het geven van workshops en trainingen kreeg ik vaak van leerkrachten de vraag:

Waar kan ik verhalen vinden om te vertellen in de klas?

Voor die leerkrachten maakte ik Het Verhalenpakket.

Je kunt je gratis aanmelden om een deel van dit Verhalenpakket te bekijken.

Ontdek meer hier…


September 2019: Kinderboekenweek

reis mee kinderboekenweek met de verhalenverteller

In augustus en september stortte ik me op de voorbereidingen voor de Kinderboekenweek. Het thema dit jaar is: Reis mee! en de focus ligt daarbij op ‘voertuigen’.

Voor de onderbouw kom ik een grappig en spannend verhaal vertellen over drie dieren die van de ene dierentuin naar de andere reizen. Vanzelfsprekend komen daar veel voertuigen in voor!

En voor de bovenbouw een mooi verhaal over een Russische jongen die op zoek gaat naar zijn moeder, en daarvoor met de Transsiberië Express (langste treinverbinding ter wereld) helemaal door Rusland, Mongolië en China naar Vladivostok reist.


Maart 2019: Fantasie en Verbeelding bij Workshop ‘Zak vol Verhalen’

ZakVolVerhalen258x258

In maart ging ik langs bij een school die werkte rondom het thema ‘Sprookjes & Legenden’. Elke bovenbouwgroep (5, 6, 7, 8) mocht ik een workshop ‘Zak vol Verhalen’ geven. De opzet van deze workshop is om leerlingen te laten ervaren hoe fantasierijk en vol verbeelding ze zijn, en ze tegelijkertijd iets mee te geven hoe je verhalen maakt. Ze werken hiervoor met concreet materiaal en kunnen daardoor gemakkelijker hun fantasie gebruiken.

Na afloop vroeg ik deze leerlingen of ze deze workshop ook iets geleerd of ontdekt hadden.

Ik dacht altijd dat ik geen fantasie had, maar nu heb ik zomaar een heel verhaal bedacht!

Ik verveelde me thuis nog wel eens en wist niet zo goed waar ik dan mee kon spelen. Maar veel van die dingen in de zak hebben wij thuis ook en nu weet ik dat je daar ook verhalen mee kunt maken.


Februari 2019: Basiscursus Verhalen Vertellen Vertelacademie

logo

Half februari rondde ik weer een training af van vier zaterdagen. Deze keer een Basiscursus Verhalen Vertellen Ik ben één van de docenten van de Vertelacademie die deze cursus geeft, en doe dat zo’n 2 à 3 keer per jaar met veel plezier. Elk jaar ben ik weer plezierig verrast over hoe de cursisten na 4 zaterdagen op geheel eigen wijze een verhaal voor een groep staan te vertellen.


December 2018: Kinderen genieten van Kerstverhalen

kerst2018300x300

Langzaam laten we de sneeuwvlokken door de lucht naar beneden dwarrelen, en begin ik met het kerstverhaal voor de kleuters.

Voor zo’n 2000 leerlingen op zo’n 15 basisscholen mocht ik deze kerst een kerst/winterverhaal vertellen. Inmiddels doe ik dit zo’n 5 jaar en elk jaar werk ik met twee nieuwe kerstverhalen. Meestal komen die uit de vertelde traditie of zijn het bewerkingen van verhalen die anderen geschreven hebben. Dit jaar maakte ik ze zelf, en dat sloeg aan.

“Is hier ook een boek van? Nee? Ah… Wil je hier alsjeblieft een boek van maken?”.


Oktober 2018: Training ‘Word Meesterverteller’

In Almere gaf ik een training van vier avonden in het vertellen van verhalen aan leerkrachten. Dit waren hun reacties na afloop van de vierde bijeenkomst.

Reacties Word Meesterverteller 2018

Augustus 2018: International Workshop in Moscow, Russia

exercises300
gepassioneerd lesgeven300
uitleg300

In Moskou, Rusland, gaf ik een workshop ‘Introduction to Storytelling’ in het Engels aan zo’n 50 Russen.


Mei 2018: Ze hangen aan je lippen, Almere Deze Week

In Almere treed ik op op veel basisscholen door de hele stad, dit artikel verscheen in de plaatselijke krant.

almeredezeweek29052018groot

Opdrachtgevers

diverseinstellingen

In de afgelopen jaren werkte ik voor veel verschillende bedrijven, instellingen en organisaties.

Hieronder vindt u een selectie van diverse opdrachtgevers waar ik projecten / workshops / maatwerk optredens voor verzorgde.

Neem contact op om samen te kijken naar wat ik voor u / uw project kan betekenen.

Onderwijsinstellingen & Bibliotheken

Ik ken het onderwijs van binnenuit en heb dan ook veel opdrachtgevers in deze sector. Daarbij neem ik naast mijn expertise als professioneel verteller ook mijn ervaring als leerkracht mee (zeven jaar onderwijservaring in bovenbouw basisonderwijs). Een selectie:

asgprismapenta primairconsentdestromingbibliotheek hoorndenieuwebibliotheekwestfriesebibliothekenepfrocfriesepoortzeldenrust+ tientallen Basisscholen

Diverse Bedrijven & Organisaties

Als verteller werk ik voor heel diverse opdrachtgevers. Hieronder vindt u een selectie die de diversiteit goed weergeeft: gemeentes, instellingen in de zorg, actiegroepen, advocatenkantoren, it-bedrijven, vrouwengroepen, kerken, scoutingleiding, etc. Op al deze plekken was er plaats voor een goed verhaal of een inspirerende workshop.

gembergenopzoom
okkerse
ggz ingeest
greenpeace
vastenaktie
storytellingcentre
flusso
vertelacademie
autstede
katholiekvrouwengilde
parousia gemeente almere
scouting

Festivals & Evenementen

Naast bruiloften en feeestelijke bedrijfsbijeenkomsten, ben ik ook regelmatig op festivals en grotere evenementen te vinden. Met optredens die mensen bijblijven.

verhalenfestival
zwolleunlimited
verhalenland
2011 zwischenzeiten
2012 zwischenzeiten
erzahl mir was
gembercitroenen

Neem contact op om samen te kijken naar wat ik voor u / uw project kan betekenen.