Verhalen om te Vertellen aan Kinderen (maart 2020)

verhalenomtevertellenaankinderen250x178Rudolf, waar vind ik leuke verhalen om te vertellen aan kinderen?

Een verzameling verhalen waar kinderen geboeid naar luisteren? Zonder slaapverwekkende stukken? In helder, beknopt en beeldend Nederlands?

Liefst ook samengesteld door een verhalenverteller die ze verteld heeft en dus weet waar hij over praat?

Vanuit die vragen ben ik hard aan het werk om een pakket van verhalen te maken. Verhalen waarvan ik weet dat kinderen ze geweldig vinden, en die jij ook kunt vertellen.

Klik hier om meer te lezen en je aan te melden voor het proefpakket.

Kinderboekenweek met de Verhalenverteller (okt 2019)

reis mee kinderboekenweek met de verhalenverteller

In oktober vertelde ik twee weken non-stop verhalen rondom het thema van de Kinderboekenweek: Reis mee! Voor jongere kinderen een vrolijk programma over drie dieren die op reis gaan. Voor oudere kinderen een verhaal over een Russische jongen die de Transsiberië Express neemt om er achter te komen wie zijn moeder was. Over de reacties op dit verhaal schreef ik hier.

Verhalenvertellen.nl (mei 2019)

Naast de nodige optredens en dagworkshops op scholen, ben ik druk bezig met de rest van 2019. Twee basiscursussen verhalen vertellen, een avondcursus voor leerkrachten en de periodes van de kinderboekenweek en kerst. Daarnaast ben ik begonnen met het schrijven over goede verhalen en hoe je die goed kunt vertellen op www.verhalenvertellen.nl. Ik deel graag wat ik ontdek, om zo anderen te inspireren.

 

ZakVolVerhalen258x258

Fantasie en Verbeelding bij Workshop 'Zak vol Verhalen' (mrt 2019)

In maart ging ik langs bij een school die werkte rondom het thema 'Sprookjes & Legenden'. Elke bovenbouwgroep (5, 6, 7, 8) mocht ik een workshop 'Zak vol Verhalen' geven. De opzet van deze workshop is om leerlingen te laten ervaren hoe fantasierijk en vol verbeelding ze zijn, en ze tegelijkertijd iets mee te geven hoe je verhalen maakt. Ze werken hiervoor met concreet materiaal en kunnen daardoor gemakkelijker hun fantasie gebruiken.

Na afloop vroeg ik deze leerlingen of ze deze workshop ook iets geleerd of ontdekt hadden.

Ik dacht altijd dat ik geen fantasie had, maar nu heb ik zomaar een heel verhaal bedacht!

Ik verveelde me thuis nog wel eens en wist niet zo goed waar ik dan mee kon spelen. Maar veel van die dingen in de zak hebben wij thuis ook en nu weet ik dat je daar ook verhalen mee kunt maken.

 

Basiscursus Verhalen Vertellen Vertelacademie (feb 2019)

logoHalf februari rondde ik weer een training af van vier zaterdagen. Deze keer een 'Basiscursus Verhalen Vertellen'. Ik ben één van de docenten van de Vertelacademie die deze cursus geeft, en doe dat zo'n 2 à 3 keer per jaar met veel plezier. Elk jaar ben ik weer plezierig verrast over hoe de cursisten na 4 zaterdagen op geheel eigen wijze een verhaal voor een groep staan te vertellen.

Voor de eerstvolgende cursus zie de mogelijkheden op de website van de Vertelacademie.

Ook in januari / februari: ik ontwikkelde een dagprogramma voor op de basisschool. Voor geselecteerde scholen verzorg ik een 'Dag vol Verhalen', waarin ik een dag lang met de leerlingen aan de slag ga rondom verhalen.

 

 

kerst2018300x300

2000 Kinderen genieten van Nieuwe Kerstverhalen (dec 2018)

Langzaam laten we de sneeuwvlokken door de lucht naar beneden dwarrelen, en begin ik met het kerstverhaal voor de kleuters.

Voor zo'n 2000 leerlingen op zo'n 15 basisscholen mocht ik deze kerst een kerst/winterverhaal vertellen. Inmiddels doe ik dit zo'n 5 jaar en elk jaar werk ik met twee nieuwe kerstverhalen. Meestal komen die uit de vertelde traditie of zijn het bewerkingen van verhalen die anderen geschreven hebben. Dit jaar maakte ik ze zelf, en dat sloeg aan.

"Is hier ook een boek van? Nee? Ah... Wil je hier alsjeblieft een boek van maken?".

 

Reacties op Training 'Word Meesterverteller' (okt 2018)

In Almere gaf ik een training van vier avonden in het vertellen van verhalen aan leerkrachten. Dit waren hun reacties na afloop van de vierde bijeenkomst.

Reacties Word Meesterverteller 2018

 

Introduction to Storytelling: International Workshop in Moscow, Russia (aug 2018)

In Moskou, Rusland, gaf ik een workshop 'Introduction to Storytelling' in het Engels aan zo'n 50 Russen.

exercises300gepassioneerd lesgeven300uitleg300

 

 

Ze hangen aan je lippen, Almere Deze Week (mei 2018)

In Almere treed ik op op veel basisscholen door de hele stad, dit artikel verscheen in de plaatselijke krant.

almeredezeweek29052018groot

 

 

Ga naar boven