Het is donderdag en met de hele bovenbouw zijn we aan het sporten op de atletiekbaan.

In de lunch schuiven wat kinderen bezweet en verhit bij mij aan tafel. Een jongen uit mijn klas gaat naast mij zitten. Hij opent zijn felgroene broodtrommeltje en kijkt wat er voor lekkers in zit. Midden in een hap van zijn broodje kijkt hij me opeens aan, alsof hem net iets heel belangrijks te binnen is geschoten.

Nieuwsgierig wacht ik tot hij zijn mond heeft leeggegeten. Dan komt het: "Meester, welk verhaal gaat u morgen vertellen?"

 

Leerkracht vertelt verhalen voor sfeer in de klas.

Een jaar lang elke vrijdag een verhaal vertellen

In schooljaar 2011/2012 gaf ik een training aan leerkrachten in het vertellen van verhalen. Omdat ik het belangrijk vond om vanuit de praktijk anderen te trainen, besloot ik om in dat jaar elke week minstens één verhaal te vertellen en voor te bereiden in mijn werktijd (ik werk parttime als leerkracht groep 5, 3 dagen per week).

Tijdens het jaar kwamen heel veel verhalen langs. Ik vertelde grappige verhalen over de Turkse schelm Nasreddin Hodja, onbekende sprookjes van Grimm en volksverhalen van over de hele wereld. Rond St. Maarten vertelde ik natuurlijk griezelverhalen, met Sint een paar grappige sinterklaasverhalen en met Kerst genoten we van sfeervolle kerstverhalen. Daarnaast vertelde ik een heel aantal bijbelverhalen (waaronder een 6-delige-serie over de tocht van het volk Israël door de woestijn).

In een verhaal ga je samen op avontuur

Hij had zijn bureau en zijn grote stoel aan de kant geschoven en stond te kijken terwijl wij in de kring gingen zitten. Het werd langzaam stil. Één voor één keek hij ons aan. Ik lachte. Ik wist wat er ging komen. Hij begon altijd hetzelfde. En wij mochten dan meedoen.

"Ik heb een verhaal!", zei hij met een diepe stem. En wij zeiden: "Vertel! Vertel!". Even was het dan stil. "Er was eens..." En wij: "Lang, lang geleden...". En dan, dan was het avontuur begonnen.

Als je een verhaal goed vertelt, is het net alsof je samen op avontuur gaat. Een avontuur waarin niet alleen de verteller bepaalt wat er gebeurt, maar waarin je samen het verhaal ervaart, en er allemaal invloed op hebt. Samen lacht, samen griezelt en samen geraakt wordt.

Na een jaar lang verhalen vertellen vroeg ik aan de kinderen of er verschillen waren tussen wanneer ik een verhaal voorlas en wanneer ik het vertelde. Ze zeiden:

  • "Als je het voorleest, kijk je veel in je boek. Als je het vertelt doe je er veel meer leuke dingen bij met je handen enzo."
  • "Als je vertelt mogen we veel meedoen en meebedenken met het verhaal. Je kunt het dan nog veranderen.

En voor mij is dat laatste precies de kern van het verhalen vertellen. Als je een verhaal vertelt, ga je samen met je klas op avontuur. Elke keer is het resultaat anders, omdat er geen klas hetzelfde is. Bewust en onbewust pas je je vertelling aan aan de kinderen, en reageer je op hun inbreng. Dat maakt het tot een avontuur waarin de kinderen ervaren dat ze meedoen.

Werken aan de sfeer in je klas door verhalen te vertellen

Als je een verhaal vertelt ga je samen met de kinderen op avontuur. Een avontuur waarin jij de leiding hebt, maar waarin de kinderen ook hun invloed hebben en meedoen. Net zoals in de klas.

Bovendien is het een avontuur waarin je samen emoties deelt. Het brengt je als groep dichter bij elkaar. De kinderen ervaren dat ze samen met de leerkracht een groep zijn, een klassengemeenschap. In die klassengemeenschap / groep werken kinderen graag hard, mits er ook voldoende ruimte is voor het genieten van mooie dingen en voor spel. Door samen mooie momenten te hebben waarin je op avontuur gaat, zijn kinderen meer gemotiveerd om zich voor alle vakgebieden in te zetten en te leren.

Als leerkracht heb je maar een korte tijd om een verhaal voor te bereiden. Ik ga uit van maximaal 30 minuten. Dat betekent ook dat je het voor je gevoel vaak niet perfect zult vertellen. Maar dat is voor de kinderen ook niet zo belangrijk. Wat hen raakt is de interactie, het samen beleven van het verhaal.

Tot slot

Er zijn veel belangrijke redenen waarom leerkrachten al eeuwenlang verhalen vertellen in het onderwijs. In dit artikel heb ik één van deze redenen naar voren gehaald.

Het regelmatig vertellen van verhalen is een uitstekende manier is om de sfeer in je klas te verbeteren. Het voorkomt ordeproblemen en motiveert de kinderen om ook de rest van de dag bij de verschillende vakgebieden met hun leerkracht 'op avontuur te gaan'.

Ga naar boven