Verhalen vertellen voor leerkrachten: praktische tips

desprookjesverteller 300

Je bent leerkracht of je zit op de Pabo om dat te worden. Je hebt geleerd hoe je een verhaal boeiend kunt vertellen in je klas. Met heel veel plezier heb je een paar verhalen verteld, en de kinderen hingen aan je lippen. En wat je ze met het verhaal wilde leren, dat onthielden ze!

Maar hoe nu verder? Waar vind je verhalen die je kunt gebruiken in de lessen van verschillende vakgebieden? En hoe zorg je dat je verhalen kunt hergebruiken? Op die praktische vragen geeft dit artikel antwoord.

Welke verhalen ga je vertellen?

Misschien heb je dit voor jezelf al helder. Je werkt bijvoorbeeld op een christelijke basisschool en wilt in de kring bijbelverhalen vertellen. Of je herinnert je hoeveel je bijgebleven is van een leerkracht die jou zo boeiend geschiedenisverhalen kon vertellen. Dat wil je ook kunnen!

Het helpt om te kiezen welke verhalen je wilt gaan vertellen. Jezelf daarin beperken heeft als voordelen:

  • Je kunt gerichter zoeken naar verhalen.
  • Je bouwt een samenhangend repertoire aan verhalen op. Na een jaar kun je dus duidelijker zien wat je bereikt hebt.
  • Het voorkomt dat je niet aan vertellen toekomt door de overvloed aan mogelijkheden die je hebt.

Verhalen kiezen om te vertellen

Het is belangrijk om te kiezen voor verhalen waar je zelf iets mee hebt. Als jij niet enthousiast van een verhaal wordt, zullen de kinderen dat ook niet worden als je het vertelt!

Een verhaal voorbereiden kost méér tijd dan een boek openslaan en het voorlezen, maar levert ook méér op. Het is dus handig om juist die verhalen voor te bereiden, die je vaker kunt gebruiken. Het is jammer als je een verhaal maar één keer kunt vertellen, want hoe vaker je een verhaal vertelt, hoe beter het wordt.

Kies daarom zoveel mogelijk voor verhalen die je volgend schooljaar weer kunt vertellen. Denk bijvoorbeeld aan een bekend geschiedenisverhaal (Piet Hein, Anne Frank), bekende bijbelverhalen (David & Goliath, Kerstverhaal, De Verloren zoon), of verhalen bij jaarlijkse feesten (Sint Maarten, Sinterklaas).

Waar kun je verhalen vinden?

Methodes van verschillende vakken

Bij veel vakgebieden worden verhalen gebruikt, maar dan om voor te lezen. Er is niets mis met voorlezen, maar kinderen onthouden verhalen simpelweg beter als je ze boeiend vertelt. Kijk de methode van een vakgebied eens door en besluit welke verhalen je beter kunt vertellen.

Wereldoriëntatiearend van dam lang geleden 300

Geschiedenis is bij uitstek een vak waarbij je niet om verhalen vertellen heen kunt. Maar ook bij aardrijkskunde zijn verhalen een goede manier om kinderen kennis te laten maken met andere culturen.

Arend van Dam heeft een aantal boeken geschreven boordevol met verhalen die je zo kunt gebruiken om te vertellen op de basisschool.

  • Lang geleden…: Verhalen over de geschiedenis van Nederland.
  • Overal en ergens: Verhalen uit de verschillende provincies van Nederland.
  • Voorbij de horizon: Verhalen uit de verschillende delen van Europa.
  • In een land hier ver vandaan: Verhalen over bijzondere plekken in de wereld.

Voor de bovenbouw is het wel belangrijk dat je van te voren bedenkt hoe je deze verhalen genoeg spanning mee kunt geven.

Kunsten

Voor de verschillende kunstdisciplines (beeldend, drama, film, etc.) vind je in het boek ‘Een hele kunst’ (ook van Arend van Dam) interessante achtergrondverhalen over verschillende kunstvormen (dans, theater, beeldhouwen, schilderen etc.) en bekende kunstenaars. Met zo’n verhaal plaats je de kunstvorm/kunstenaar in een voor kinderen begrijpelijke context.

Sprookjes en volksverhalen

Sprookjes en volksverhalen zijn verhalen die kinderen al van jongs af aan meekrijgen. Je kunt ze door de hele basisschool vertellen, mits je ze aanpast aan de leeftijd van de kinderen in de klas.

Er zijn talloze sprookjesboeken, kies er één die je zelf prettig vindt om te lezen. Veel bekende sprookjes staan in het sprookjesboek van Grimm. Een hele waardevolle bron van veel verschillende verhalen uit allerlei culturen is daarnaast de website: http://www.beleven.org/verhalen.

Verhalen bij feestelijke gebeurtenissen / seizoenen

Elk jaar komen de seizoenen en een aantal feestelijke gebeurtenissen terug. Verhalen daaromheen kun je dus elk jaar weer gebruiken! Op http://www.beleven.org/verhalen kun je verhalen zoeken op thema, en dus gemakkelijk verhalen vinden die bijvoorbeeld passen bij Sinterklaas, Kerst of de Lente.

Bijbelverhalen

Werk je op een christelijke basisschool? Dan is het de moeite waard om een kinderbijbel aan te schaffen die je aanspreekt. In zo’n kinderbijbel zijn vaak de bekendste bijbelse verhalen opgenomen. Ze hebben dus eigenlijk al voor jou een selectie gemaakt! Kijk ook eens naar dit artikel voor tips over het vertellen van bijbelverhalen.

Hoe kun je de verhalen bewaren voor volgend schooljaar?

Vaak zul je verhalen het volgende schooljaar weer kunnen gebruiken. Maak er daarom een gewoonte van om de titels en een korte beschrijving van het verhaal wat je verteld hebt te bewaren. Beschrijf de kern van het verhaal in zo’n 5-7 zinnen of teken het verhaal in een kort stripje.
Bewaar deze voorbereidingen in een aparte map of bij de methode van het vakgebied waar ze bij passen. Je zult merken dat als je een jaar later de korte beschrijving weer doorleest, het verhaal weer bij je naar boven komt!

Het grote plaatje

Stel dat je elke maand van het schooljaar één nieuwe verhaal voorbereidt en vertelt. Dan heb je na 4 jaar een repertoire van maar liefst 40 verhalen!  Verhalen die je zonder al te veel voorbereiding elk jaar weer kunt vertellen.

Dat betekent: veel samen genieten met de kinderen, lesstof die effectief overgebracht wordt, en kinderen die je altijd zullen onthouden als de juf of meester die zulke mooie verhalen vertelde. Wie wil dat niet?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *