Artikelen over Verhalen vertellen in het onderwijs

In de afgelopen tien jaar schreef ik veel artikelen over verhalen vertellen in het onderwijs. Ik schreef ze vanuit mijn eigen ervaringen als leerkracht in het basisonderwijs.

Verhalen vertellen op de basisschool deed ik voornamelijk in de bovenbouw. Als verhalenverteller kom ik nu ook veel vertellen voor de onderbouw.

Ik hoop dat deze gratis artikelen je inspireren en helpen met verhalen vertellen op school. Oefening baart kunst! 🙂

De artikelen op deze pagina worden overgezet naar https://www.verhalenvertellen.nl

Sinterklaasverhalen & Kerstverhalen in de klas

Het Sinterklaasjournaal is begonnen en de kinderen zijn in de ban van Sint en zijn Pieten. Elk jaar hopen we weer dat alles goed komt! In dit artikel geef ik je een leuke opdracht die je met middenbouw en bovenbouw leerlingen kunt doen: Maak je eigen Sinterklaasverhaal! Zodra de Sint weer vertrokken is, wordt de versiering opgeruimd en de kerstboom neergezet. Twee weken lang staan scholen in het teken van Kerst. Warm, sfeervol. Een tijd met warme chocolademelk, lichtjes en mooie verhalen die je raken. Maar waar vind je die verhalen? Ik heb een paar tips voor je. […]

Lees meer…

bijbelverhalen vertellen

Bijbelverhalen vertellen: praktische tips

Binnen het christelijke basisonderwijs nemen de bijbelverhalen een belangrijke plaats in. Maar waarom zou je die verhalen vertellen in plaats van voorlezen? Wat als je dingen vergeet te vertellen? En: hoe kun je het voorbereiden voor jezelf minder tijdrovend maken? Op deze vragen geeft dit artikel op een praktische manier antwoorden. Waarom eigenlijk bijbelverhalen vertéllen? In dit artikel ga ik er van uit dat de school / leerkracht het belangrijk vindt dat kinderen de belangrijkste bijbelverhalen aan het eind van de basisschool kennen. Omdat er steeds minder leerkrachten verhalen vertellen, worden ze in het algemeen voorgelezen. Leerkrachten die goed voorlezen, […]

Lees meer…

Verhalen vertellen in het onderwijs: Het Verhalenpakket

Verhalen om te Vertellen aan Kinderen

Bij workshops en trainingen is er één vraag die leerkrachten me altijd stellen:

Rudolf, waar vind ik leuke verhalen om te vertellen aan kinderen

Een verzameling verhalen waar kinderen geboeid naar luisteren? Zonder slaapverwekkende stukken? In helder, beknopt en beeldend Nederlands?

❗ Vanuit die vragen ben ik aan de slag gegaan om een pakket van verhalen samen te stellen. Verhalen waarvan ik weet dat kinderen ze geweldig vinden. Verhalen die ook jij kunt vertellen.

Ontdek meer