rudolf200x200Van Verhalen...

Eens in de twee weken reed een grote bus het kleine Zeeuwse dorpje binnen waar ik opgroeide. Aan de buitenkant van de bus kon je het niet meteen zien, maar binnenin die bus... bestonden hele werelden! Boeken én boeken vol verhalen én verhalen. Of het nu vroor, regende of zo warm was dat de mussen van de hitte van het dak vielen: ik ging naar de Bibliobus.

... naar Optredens ...

Daar stond ik dan. Met knikkende knieën en klotsende oksels. De PABO afgerond en nu een proefles geven voor mijn eerste baan. Achterin de klas zaten de twee directeuren met pen en papier in de aanslag.

Ik keek de klas rond. En toen begon ik een verhaal te vertellen. Langzaam zag ik de kinderen ontspannen en langzaam zakte mijn eigen nerveusiteit. Met open ogen en monden gingen ze mee in het verhaal.

Halverwege in het verhaal zag ik achterin de klas beweging. De twee directeuren keken elkaar aan en knikten. Met veel plezier ging ik als meester aan de slag.

Na een paar jaar begon ik parttime als leerkracht te werken omdat ik iets ontdekte wat me nog meer inspireerde: spreken en verhalen vertellen. Ik volgde de 3-jarige leerroute 'Vertellen voor een Groot Publiek' bij de Vertelacademie en was één van de eerste drie mensen in Nederland die dit programma met succes afrondde. En daarna vertelde ik en vertelde ik: uren maken en leren door ervaring. Natuurlijk door heel Nederland, maar ook op festivals in Duitsland en Frankrijk.

Ik genoot ervan als mijn verhalen mensen raakten. In 2012 won ik na diverse wedstrijden de titel 'Nederlands Kampioen Speechen'. Begin 2014 won ik in een landelijke wedstrijd de titel van 'Jonge Verteller van het Jaar' (18-35 jaar).

... en een Vonk die overspringt

Wat ik leerde, gaf ik door: dat kon ik niet laten. Want wat is er mooier dan ergens enthousiast over zijn en dan anderen inspireren? Ik schreef artikelen, gaf workshops en verzorgde trainingen in het vertellen van verhalen. In 2014 werd ik één van de docenten bij de Vertelacademie.

In Almere richtte ik ondertussen met twee anderen sprekersclub Almere Toastmasters op. Na twee jaren als voorzitter is de club gegroeid tot een mooie plek om je te ontwikkelen in spreken voor groepen en leiderschap. Het grootste compliment dat we keer op keer krijgen is dat we een veilige sfeer creeëren waarin je echt kunt groeien. Inmiddels ben ik zelf weer verder gegaan, maar de club bestaat nog steeds.

En nu...

Na zo'n 7 jaar parttime als verhalenverteller gewerkt te hebben, ben ik het vanaf 2015 fulltime. Dat is prettig, want nu kan ik al mijn energie gebruiken voor het voorbereiden en vertellen van verhalen en het lesgeven daarin. Ook merk ik dat een full time professional op een andere manier in zijn vak staat dan iemand die partime werkt of het 'erbij doet'.

Specialisaties

Alhoewel mijn opdrachtgevers en opdrachten heel divers zijn, heb ik me als verhalenverteller gespecialiseerd op drie gebieden.

 

 

Ebook Juffen en Meesters Onvergetelijke Verhalenvertellers

Gratis inspirerend ebook (13p.)

  • over onvergetelijke juffen en meesters
  • over onvergetelijke vertelde verhalen
  • en met een verhaal dat ook jij kunt vertellen in jouw klas

Voornaam

E-mailadres

  • plus gratis een half jaar lang eens per maand een artikel over vertellen in het onderwijs
  • plus gratis eens per kwartaal mijn nieuwsbrief rondom vertellen in het onderwijs
Ga naar boven